Jméno
Password
Trvale přihlásit 
Nová registrace
Èesky English
Vyhledávání
Rozšírené ...

 

 Category: / Articles & Guides / Overal C5 informations /Electric and electronic subsystems

 

Xenony a Bixenony


Xenonové světlomety


 Zdrojem světla je výbojka s vysoce stlačeným xenonovým plynem a minerálními solemi. 25 000 voltů je přivedeno na elektrody výbojky, které vytvoří elektrický oblouk a poskytují tak světlo. Vzniklá energie odpařuje minerální soli, což dá světlu správnou barvu. Elektrický oblouk je pak udržován při 80 voltech. Ostřikovače světlometů zajišují čistotu pro optimální přenos světelného toku.

Výhody:
 • světelný tok je třikrát silnější než tok z halogenového zdroje: objekt vzdálený 70 m je vidět dvakrát až třikrát lépe.
 • Barva světla z výbojky je podobná slunečnímu svitu: vykreslení barev a barevný kontrast je dokonalejší, únava přichází později a jízda je proto uvolněnější
 • Systém pro automatickou korekci úhlu světla: Vaše světlomety jsou vždy perfektně seřízeny.
 • Výbojka vydrží pětkrát déle než halogenová žárovka. Xenonové světlomety využívají výbojky pro tlumená světla, pro dálková světla se nadále využívají halogenové žárovky.



Bi-xenonové světlomety j
dou ještě dále a i pro dálkové světlomety využívají světla výbojky. U bi-xenonových světlometů je světlo xenonové výbojky využito nejenom pro tlumená, ale i pro dálková světla. Přepínání mezi dálkovými a tlumenými světly je řešeno posouváním elektromagneticky ovládané clonky. Součástí hlavních světlometů je i klasická halogenová žárovka, která svítí v režimu dálkových světel a doplňuje tak rozložení světla na vozovce (využívá se i jako světelná houkačka). Světlomet je doplněn o mlhová světla.

Samonatáčecí bixenonové světlomety zajišují optimální osvětlení v zatáčkách. Jakmile do ní vůz vjede, snímače analyzují v závislosti na poloze volantu úhel natočení kol. Aby byla vozovka optimálně osvětlena, mohou být světlomety natáčeny v horizontálním směru pod úhlem 15° v obou směrech (8° pro světlomet na vnější straně zatáčky a 15° pro světlomet na vnitřní straně zatáčky). Inteligentní světlomety, které osvětlují zóny dříve zůstávající ve tmě, výrazně zlepšují viditelnost v noci nebo za špatného počasí a umožňují sledovat profil silnice, včas uvidět například chodce na krajnici a případně se vyhnout překážkám. Samonatáčecí světlomety zahrnují bixenonový eliptický samonatáčecí modul, aktivní v poloze tlumená i dálková světla. Dále pak je součástí halogenový světlomet se složeným povrchem, který má „daleký dosah" a doplňuje „dálková světla".

Od views 7880 x.

  
Users online  
Newest posts  
Advertising  
Pictiures  
Š 2007-2017 :: by c5club,optimalizováno pro rozlišení 1024x768, Firefox, Kontakt/Administrator